Cum a ajuns Premiul Nobel acordat in 1974 lui George Emil Palade in Tezaurul Istoric al Muzeului National de Istorie a Romaniei?

Insemnele Premiului Nobel pentru fiziologie si medicina – diploma si medalia – cu care a fost distins profesorul doctor George Emil Palade in 1974 sunt expuse, incepand din data de 8 mai 2018, in Tezaurul National al Muzeului National de Istorie a Romaniei. Nu este vorba despre o expozitie itineranta, ci despre una permanenta: diploma si medalia au fost donate Muzeului National de Istorie a Romaniei de catre Philip Palade, fiul lui George Emil Palade, care a indeplinit astfel vointa testamentara a tatalui sau, decedat in 2008. De ce a durat atata vreme pana cand diploma si medalia, cu o valoare de 400.000 de dolari, au ajuns in Romania, alaturi de alte 200 de distinctii, care au fost donate Universitatii de Medicina Carol Davila si care sunt aspectele juridice ale acestei donatii, care a fost coordonata, din punct de vedere legal, de compania de avocatura Rubin, Meyer, Doru si Trandafir?

Angajatii Muzeului National de Istorie a Romaniei aduc scaune pliante in sala Lapidarium a Muzeului National de Istoria a Romaniei, in care urmeaza sa aiba loc conferinta de presa si ceremonia care marcheaza donatia insemnelor (medalie si diploma) care atesta decernarea Premiului Nobel pentru fiziologie si medicina, in 1974, profesorului doctor George Emil Palade si colegilor sai Albert Claude si Christian de Duve, pentru descoperirile lor in domeniul organizarii structurale si functionale a celulelor. Sala este deja plina, sunt si multi elevi de scoala generala care au venit sa urmareasca evenimentul, iar acest lucru l-ar fi bucurat cu siguranta pe George Emil Palade.

“A fost dorinta tatalui meu de a dona medalia Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila pentru a inspira studentii sa urmeze cariere in cercetarea stiintifica, dar din diferite motive, printre care si unele care tin de siguranta, nu a fost posibil sa realizam acest lucru, in ciuda multor ani de incercari. Celelalte premii obtinute de el vor fi gazduite de Universitate, in timp ce medalia si diploma care constituie Premiul Nobel vor fi gazduite de Muzeul National de Istorie a Romaniei”, spune Philip Palade, fiul lui George Emil Palade, a carui cariera este de asemenea in domeniul cercetarii stiintifice, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Valoarea materiala a Premiului Nobel acordat lui George Emil Palade: 400.000 de dolari americani
Donatia de catre Philip Palade, in calitate de mostenitor al lui George Emil Palade, a Premiului Nobel pentru Fiziologie si Medicina catre Muzeul National de Istorie a Romaniei nu a fost foarte usor de realizat si nu neaparat din cauza aspectelor juridice, ci mai mult din cauza faptului ca nu a existat un precedent.

”Contractul in sine nu este ceva nemaintalnit, unicitatea lui este data de faptul ca nu s-a mai petrecut o donatie de premiu Nobel in Romania. Acesta este lucrul cu adevarat special. Noi, ca firma, a trebuit sa ne asiguram ca lucrurile sunt foarte clare, ca din punct de vedere formal actul juridic este o donatie, iar drepturile si sarcinile fiecarei parti sunt expres prevazute, astfel incat sa nu existe loc de interpretari. In urma acestei donatii s-au transferat toate drepturile si obligatiile asupra Premiului Nobel constand in medalia de aur si diploma aferenta acesteia. Pana la acest moment, nu am mai avut experiente legate de donatii de bunuri catre muzee, insa am fost firma care, printre altele, a retrocedat castelul Bran si a recuperat bunurile aparitinand familiei Cella Delavrancea. Prin urmare, putem spune ca experienta noastra juridica in zona bunurilor culturale nu este tocmai noua. Domeniul cultural presupune anumite particularitati si din perspectiva juridica, sunt acte normative care reglementeaza aceste lucruri. Pot spune ca a fost foarte interesant sa obtinem o evaluare a premiului Nobel pentru a putea perfecta contractul de donatie in Romania. Acest lucru s-a putut realiza numai in Statele Unite ale Americii, deoarece in tara, si nu doar la noi, nu exista un precedent la care eventuali experti sau societati specializate in evaluarea de bunuri sa se raporteze. Conform raportului de evaluare intocmit de catre societatea americana Spectrum Group International, valoarea materiala a premiului este de 400.000 de dolari”, spune Catalin Boltasu, senior lawyer in cadrul companiei de avocatura Rubin, Meyer, Doru si Trandafir, intr-o declaratie acordata wall-street.ro.

Colaborarea familiei Palade cu firma de avocatura in privinta aspectelor juridice ale donatiei Premiului Nobel – caracterizata de catre dr. Ernest Oberlander-Tarnoveanu, manager al Muzeului National de Istorie a Romaniei, drept cea mai importanta donatie din istoria muzeului, care pe 8 mai a implinit 46 de ani de existenta – a venit ca urmare a colaborarii de durata pe care familia Malaxa o are cu Rubin, Meyer, Doru si Trandafir.

”Noi am asistat familia Malaxa in procesul de retrocedare a proprietatilor lor si s-a creat aceasta legatura intre noi si membrii familiei Malaxa, din care domnul Philip Palade face parte. In acest context implicarea noastra in asistenta juridica privind donatia a fost fireasca”, explica Cristina Tararache, managing associate la Rubin, Meyer, Doru si Trandafir.

George Emil Palade: Romanul genial care a emigrat in America
George Emil Palade s-a nascut pe 19 noiembrie 1912 in Iasi, Romania, dar a emigrat dupa Al Doilea Razboi Mondial, in care a activat ca medic, in Statele Unite ale Americii, impreuna cu sotia sa, Irina Malaxa, fiica industriasului Nicolae Malaxa. In Romania, a absolvit Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila, manifestand inca din timpul studiilor o inclinatie catre cercetarea stiintifica.

”Tumultoasele vremuri ale razboiului si ale anilor ce i-au urmat se termina pana la urma totusi cu bine, la New York, unde are prilejul sa lucreze inca de la inceput cu unul dintre cele mai recente, mai moderne si mai performante mijloace de cercetare stiintifica, microscopul electronic, inventat de Ernst Ruska in 1930, care parea impropriu pentru biologia celulara. George Emil Palade a gasit procedeul de fixare cu tetraclorura de osmiu tamponata cu veronal sodic si care ii poarta numele: fixatorul Palade si astfel probele au putut fi studiate la microscopul electronic. George Emil Palade a fost primul care a vazut si a descris ribozomii, inca din 1952, din care cauza, o buna bucata de vreme au fost denumiti granulele lui Palade”, spune inginerul George Palade, fiul sau din a doua casatorie, prezent la conferinta de presa.

Activitatea din Statele Unite ale Americii a lui George Emil Palade s-a desfasurat la Institutul pentru Cercetare Medicala Rockefeller din New York, apoi la Universitatile Yale si San Diego. In 1974, la un an dupa ce plecase de la Centrul Rockefeller la Universitatea Yale, George Emil Palade primea Premiul Nobel pentru fiziologie si medicina, alaturi de prietenii si colegii sai Albert Claude si Christian de Duve.

Mai poate aparea un George Emil Palade in Romania zilelor noastre?
Philip Palade spune ca, daca ar fi ramas in Romania, cel mai probabil ca George Emil Palade nu ar fi reusit sa faca descoperirile stiintifice care i-au adus Premiul Nobel si ca, din pacate, nici in prezent lucrurile nu stau mai bine din acest punct de vedere.

”Doar in Statele Unite ale Americii a putut fi expus la pe atunci noua tehnologie a microscopiei electronice, care le-a permis pionierilor ei sa patrunda in interiorul celulelor, sa studieze functionarea organitelor din celule si sa puna bazele domeniului biologiei celulare. Este improbabil sa fi avut aceeasi oportunitate in Romania, mai ales dupa razboi. Sunt sigur ca ar fi fost un om de stiinta stralucit, dar nu ar fi facut aceleasi descoperiri importante in Romania. Cel mai probabil, Romania nu are nici azi infrastructura stiintifica pentru a genera descoperiri stiintifice extraordinare. Totusi, este foarte probabil ca Romania sa poata educa persoane care ar putea sa devina oameni de stiinta de top in alte locuri in care oportunitatile sunt mai multe”, spune Philip Palade.

”Mi-a spus povesti despre Romania si era foarte atasat de tara sa natala. A mentinut legaturi stranse cu Romania atat din perspectiva stiintifica, cat si familiala, vizitand des tara de-a lungul carierei sale. Eu am venit pentru prima data in Romania in 2010 si, desi m-am bucurat de oras si de peisajul rural si de reconectarea cu rudele, a fost o vizita care m-a intristat, pentru ca scopul ei principal a fost sa imprastii cenusa tatalui meu la Sinaia, asa cum si-a dorit”, povesteste Philip Palade, care spune ca unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-a invatat de la tatal sau este ca nu e suficient sa faci lucrurile foarte bine, ci ca trebuie sa fii cel mai bun in ceea ce faci.

Sursa: wall-street.ro