Vol. XI No.4
Aprilie 2006

HERZFELD & RUBIN, P.C. LAWYERS PROFESSIONAL CORPORATION
IN ASSOCIATION WITH
RUBIN MEYER DORU & TRANDAFIR

Fondul Proprietatea Revizuit

INSIDE:
Fondul Proprietatea Revizuit...
 
Introducere

In editia din decembrie 2005 a Romanian Digest, am incercat un rezumat a unor informatii, atunci preliminare, in legatura cu Fondul Proprietatea – incercarea Romaniei de a despagubi victimele deposedate de proprietatile lor de catre regimul comunist dupa 1945. Ne-am exprimat speranta ca Fondul nu va reprezenta o noua palma data acestor victime asa cum s-a intamplat cu celelalte incercari de despagubire. Am considerat Fondul Proprietatea ca o buna oportunitate pentru autoritatile romane de a indrepta greselile impuse de Legea 10/2001; atunci cand proprietatile nu mai pot fi restituite in natura, lucru modificat de legea 247/2005. In aceste circumstante Guvernul a emis Hotararea nr. 1481/2005 care prevede infiintarea Fondului si astfel da posibilitatea fostilor proprietari de a primi actiuni la Fond in numar proportional cu valoarea proprietatii. De la ultimul nostru articol se pare ca Romania este serioasa in aceasta privinta datorita infiintarii Fondului al carui actiuni au fost evaluate cu succes.

Desi legea este dreapta iar Fondul Proprietatea este autentic, regulamentele care stabilesc despagubirea a numeroase victime au cateva defecte majore care, daca nu vor fi corectate pot produce rezultatul ridicol ca unii mari pretendenti precum mostenitorii domnilor Nicolae Malaxa si Max Ausnit (John D. Rockefeller si Andrew Carnegie ai Romaniei) sa nu primeasca nimic. Acest lucru se datoreaza faptului ca, in cazul proprietatilor industriale trebuie depus registrul actionarilor datat 11 Iunie 1948, data confiscarilor. Dar in majoritatea cazurilor aceste dovezi nu pot fi obtinute, actele fiind ori distruse ori pierdute de catre statul roman. Curios este faptul ca dovezi privind aceste mari cereri de restituire insumand sute de milioane de euro nu sunt de gasit de catre statul roman, dar pentru revendicarile mici dovezile abunda. Asadar aceste reguli trebuiesc schimbate cu altele care sa permita dovedirea actionariatului cu documente ca: decizii de adunari generale ale actionarilor, extrase din Registrul Actionarilor, Monitorul Oficial al Romaniei, sau alte documente credibile indiferent de data lor. Avem de a face cu proprietati care nu au fost revendicate de nimeni altcineva, care au apartinut fara doar si poate familiilor reclamantilor iar cele mai bune dovezi de apartenenta au fost furate de catre statul roman comunist fiind fie pierdute, fie distruse. Incapacitatea de a trata aceste probleme la nivel administrativ nu va aduce un sfarsit revendicarilor. Nimeni nu intoarce capul unor sume de sute de milioane de euro. Insa incapacitatea Romaniei de a remedia aceste neajunsuri va conduce invariabil la o serie de litigii internationale ce intreprinde un nou act de injustitie, de expropriere a victimelor pradate de regimul comunist. Noi speram ca acest lucru va fi evitat.1


[1]Herzfeld & Rubin PC impreuna cu Rubin, Meyer, Doru & Trandafir SCPA, afiliata acesteia in Bucuresti, reprezinta interesele familiilor lui Nicolae Malaxa, Max Ausnit si Printesa Ileana a Romaniei, aceasta din urma reprezentand fostul proprietar al Castelui Bran

[ Up to Contents ]

O scurta trecere in revista
Scopul fondului este de a aduce o compensare dreapta si echitabila acelor proprietari care nu pot fi despagubiti in natura conform Legilor 10 sau 247. Fondul a fost infiintat ca o societate inchisa de investitii financiare care emite actiuni pentru valoarea proprietatilor revendicate.

Reclamantii ce doresc compensatii trebuie sa depuna o cerere la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) (sau la alte institutii depinzand de natura cererii). AVAS evalueaza validitatea cererii si emite compensatii ce ulterior sunt preschimbate in actiuni la fond. Valoarea compensatiei este evaluata de catre o comisie speciala. Desi sistemul a permis autoritatilor sa inceapa acordarea de compensatii in actiuni, odata acordate actiunile nu pot fi vandute unei terte parti fara ca fondul sa fie listat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sau la o bursa internationala. De asemenea nu exista prevederi care sa permita transferul actiunilor inainte ca Fondul sa fie listat.

Odata cu primirea actiunilor, aplicantul devine actionar la unul din cele mai mari fonduri din Europa de Est. Fondul detine actiuni in 114 entitati, care includ unele din cele mai bine cunoscute institutii din Romania: Romtelecom, Posta Romana, Petrom, Transelectrica, Transgaz, Loteria Nationala, diferitele companii Electrica si Distrigaz, Metrorex S.A., cat si aeroporturile Henri Coanda, Baneasa, Constanta, Timisoara si porturile Galati si Giurgiu. In mojoritatea cazurilor statul a transferat intre 10 si 20% din actiuni catre fond. Cu aceste actiuni deja transferate, fondul a fost estimat la o valuare de aproximativ 4 miliarde de euro. In plus fondul este asteptat sa primeasca contributii in urmatoarele forme: (i) actiuni controlate de stat in diverse companii mai mici; (ii) 9.9% si 4% din incasarile de pe privatizarile CEC si BCR; precum si (iii) unele datorii pe care state din Africa, Orientul Mijlociu si Asia le au fata de statul roman din vremea comunista. Cand acesti bani vor fi platiti, primiti sau transferati catre fond, se va constata o crestere a capitalului social al fondului astfel incat el va fi estimat la cateva miliarde de euro in plus.

Pentru moment fondul este administrat de un consiliu supervizor aflat in subordinea Ministrerului Finantelor Publice. Consiliul este format dintr-un presedinte si sase directori. Actualul presedinte este Dl. Nicolae Ivan. Consiliul va superviza afacerile de zi cu zi ale fondului pana cand un administrator va fi selectionat de catre autoritatile romane. Fondul a luat nastere pe 29 decembrie 2005 si este programat sa expire in 28 decembrie 2015.

[ Up to Contents ]

Evenimente recente
Intr-o miscare planuita sa creascra increderea interna si internationala a fondului, consiliul a desemnat diverse firme bine cunoscute pe plan international si oameni importanti in roluri cheie in structura fondului.

O firma internationala de avocatura a fost aleasa pentru a conduce procesul de emitere a documentelor de licitatie si va asista in alegerea Administratorului fondului planificata pentru cel tarziu sfarsitul lunii iunie. De asemenea va juca un rol important in stabilirea regulilor de selectionare a Administratorului care va determina trecerea conducerii fondului de la Consiliu catre Administrator. Printre firmele care s-au oferit sa conduca fondul, statul roman a primit notificari de la: 3I plc, Cheynne Capital, Deutsche Bank, Salomon Brothers, Nomura Securities, Merrill Lynch, Morgan Stanley, Dresdner Bank, Dexia Kommunalkredit si YFM. Odata ales, managerul va conduce fondul conform Horararilor de Guvern si a altor reguli interne adoptate de autoritatile romane.

In plus fata de selectarea firmei internationale de avocatura, autoritatile au ales si diverse firme romanesti care sa actioneze ca niste consilieri locali pentru societatile ce urmeaza a contribui cu actiuni la Fond. Nominalizate au fost Raiffeisen Capital and Investment drept consilier financiar pentru iminenta listare a fondului la BVB si KPMG drept auditor. Un numar de directori independenti au fost numiti in consiliu pentru a creste transparenta si increderea in fond. Toti membrii consiliului au fost alesi pe mandate de un an.

[ Up to Contents ]

Primele succese in acordarea actiunilor
In prima faza statul roman actionand prin intermediul Ministerului Finantelor Publice a pus bazele si a facut primii pasi pentru constituirea Fondului ca unic actionar. La 6 martie, insa, au fost emise primele actiuni catre primii despagubiti. La inaugurarea televizata tinuta la Palatul Victoria Dl. Ivan impreuna cu Primul Ministru al Romaniei Dl. Calin Popescu Tariceanu au acordat aproape 3 milioane de dolari drept actiuni catre sapte despagubiti. Printre cei sapte se aflau clienti ai Rubin, Meyer, Doru & Trandafir cat si un ofiter de politie, un muncitor, un lider al rromilor si un fost antreprenor.

De atunci autoritatile s-au miscat repede si au adaugat la lista alti 14.000 de reclamanti dintr-un total de 180.000, ajungand la o valoare a despagubirilor de 400 de milioane de euro sau 10% din totalul Fondului.

[ Up to Contents ]

Temeri intarziate pentru listarea la BVB
In timp ce transferul de actiuni catre fond a avut loc intr-un pas vioi, membrii comunitatii financiare pun la indoiala unii parametri cheie ai fondului precum si abilitatea acestuia de a functiona sub sistemul legal romanesc.

Prima ingrijorare o reprezinta listarea fondului la BVB, fara de care actiunile fondului nu pot fi liber tranzactionate. Bazandu-ne pe o interpretare a legilor existente – interpretare pe care noi nu o impartasim dar aparent este sustinuta de un numar de persoane cu putere de decizie – o entitate nu poate fi listata la BVB inainte de a avea toate companiile din portofoliul sau listate. In prezent doar 60 din cele 114 companii care alcatuiesc portofoliul fondului sunt listate. De fapt unele companii mari precum Loteria Nationala, Imprimeria Nationala, Transelectrica si Transgaz nu au fost inca listate. Inainte de a se face oferta publica, o companie trebuie sa ia o decizie sigura a actionarilor in aceasta privinta, sa schimbe statutele, sa-si auditeze declaratiile financiare si sa treaca prin procesul scump si lent de a se pregati pentru oferta publica. Chiar si in conditii optime dureaza intre 6 si 12 luni pentru a lista o singura companie la BVB. In alte conditii decat cele optime acest proces devine greoi si poate duce la conflicte. Recent, in comunicatele de presa Dl. Ivan a indicat faptul ca fondul este implicat in mai multe litigii cu 10 din cele 114 companii din portofoliu. Dat fiind aceste semne de rau augur, temerile ca fondul nu va listat pana la mijlocul lui 2007 sunt justificabile.

Sub aceste circumstante, Senatorul Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de Buget si Finante ale Senatului declara recent ca ”Fondul Proprietatea a fost creat, dar fara o baza legala pentru a functiona. Astfel fondul va ramane o curiozitate.... ori schimbam legea si o adapta la nevoile fondului in forma sa curenta ori ne resemnam cu o institutie disfunctionala.” Dl. Vosganian a mentionat ca aceasta Comisie pe care o conduce va propune autoritatilor sa adopte o serie de masuri pentru a reduce povara pe care fondul o poarta si pentru a se reusi listarea la BVB sau la o bursa temporara oficiala pentru vinderea actiunilor pana cand fondul poate fi listat la BVB. Potrivit Senatorului Vosganian autoritatile romane ar trebui sa adopte cerinte mai reduse pentru listarea companiilor ce alcatuiesc portofoliul fondului. Daca aceste masuri vor fi adoptate de catre Guvern cu consimtamantul Comisiei de Valori Mobiliare, oficialii romani dau posibila listarea fondului la BVB pana la jumatatea acestui an.

O alta problema mentionata in editia din decembrie a Romanian Digest a fost evaluarea cererilor castigatoare a reclamantilor. In timp ce Legea 247 incearca sa elimine orice urma de subiectivitate din procesul de restituire, acelasi regim indica faptul ca evaluatorii sunt platiti de catre autoritatile romane. Astfel, conflictul de interese al evaluatorilor platiti de guvern nu a fost pierdut in favoarea partilor interesate. Pe cealalta parte evaluarea fondurilor ce vor fi gestionate de fond prezinta probleme substantiale. In timp ce exista o baza pentru judecarea pretului pietei pentru multe dintre aceste companii ce alcatuiesc portofoliul Fondului, multe altele nu vor putea beneficia de masuri adecvate pentru stabilirea valorii de piata.

[ Up to Contents ]

Concluzie: Cand se va ridica Fondul de la pamant?
In prezent aproape 70 de pretendenti au primit actiuni la Fondul Proprietatea si inca aproximativ 14.000 sunt pe drumul cel bun. Important este faptul ca unii dintre consultantii Fondului au fost deja numiti si ca administratorul va fi numit pana la sfarsitul lui Iunie. Progresul masurabil inregistrat de la inceputul acestui an a marit increderea in prospectele pe terment scurt ale Fondului.

Pe alte planuri Fondul inca ridica semene de intrebare. Lipsa unui regim legal favorabil care sa il ajute cu listarea la BVB indreptateste dubiile cu privire la fiabilitatea acestuia pe termen lung. Fara o listare la BVB pe termen scurt actionarii Fondului nu vor avea o piata clara pentru actiunile lor. Increderea publica va suferi si dubiile crescande cu privire la detinerea de actiuni pe termen lung nu va incuraja actionarii, din care multi pensionari ce nu cunosc piata de capital, decat sa isi vinda actiunile pe o piata neagra la mai putin din valoarea lor. Ceva asemanator a aparut in Romania si la mijlocul anilor 1990, odata cu planul de privatizare in masa a Fondurilor de Proprietate Privata.

Daca guvernul vrea sa evite greselile din trecut trebuie sa prezinte alternative viabile (si anume prospectul real pe termen lung de castiguri de capital si plata dividendelor) inaintea dorintei de a vinde propriile actiuni cat mai curand si cu orice pret. Daca fondul nu va reusi sa distribuie ‘valoare’ actionarilor sai, va rata obiectivul sau principal si anume problema morala a restituirii proprietatilor.

Daca Romania va distribui actiuni de valoare veritabila reclamantilor, va rezolva problema listarii la BVB si va compensa in mod corect fostii proprietari prin modificarea legislatiei, atunci va deveni prototipul restituirii drepte al Uniunii Europene.

[ Up to Contents ]

Editors Note: It is our policy not to mention our clients by name in The Romanian Digest™ or discuss their business unless it is a matter of public record and our clients approve. The information herein is correct to the best of our knowledge and belief at press time. Specific advice should be sought from us, however, before investment or other decisions are made.

Copyright 2006 Rubin Meyer Doru & Trandafir, societate civila de avocati. All rights reserved. No part of The Romanian Digest™ may be reproduced, reused or redistributed in any form without prior written permission from the publisher.

 
RUBIN MEYER DORU & TRANDAFIR
societate civila de avocati
Str. Putul cu Plopi, Nr.7, Sector 1
Bucharest, Romania
Tel: (40) (21) 311 14 60
Fax: (40) (21) 311 14 65
E-Mail: office@hr.ro




VISIT OUR WEB SITE:
http://www.hr.ro
The Romanian Digest Archive
 

 

AFFILIATED WITH:

Herzfeld & Rubin, P.C.
125 Broad Street
New York, NY, 10004
Tel: (212) 471-8500
Fax: (212) 344-3333
http://www.herzfeld-rubin.com

Herzfeld & Rubin LLP
1925 Century Park East
Los Angeles, California 90067
Tel: (310) 553-0451
Fax: (310) 553-0648

 Chase, et al.,Herzfeld & Rubin, LLC
5N Regent Street
Livingston, New Jersey 07039
Tel: (973) 535-8840
Fax: (973) 535-8841

Israeli Affiliated Law Firm
Balter Guth Aloni & Co.
Textile Center, 2 Kaufman Street, 68012
Tel Aviv, Israel   
Tel: (972)-3-5111-111
Fax: (972)-3-5102-166

 

New York — California — New Jersey — Romania
If you no longer wish to receive emails from us, please send an e-mail with UNSUBSCRIBE in the subject line to Romanian.Digest@hr.ro.